Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΜΕΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ

Το μέλι ανθέων και πορτοκαλιάς είναι από περιοχή της Θεσπρωτίας . Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση .Κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες .Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο ,μετατρέπεται σε ασπρουδερό μετά την κρυστάλλωση του.Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρέσουν ιδιαίτερα στον καταναλωτή .Είναι πλούσιο σε εσπερίνη ,μια φλαβονικη γλυκοζιδίνη η οποία έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση .Ένα κρυσταλλωμένο μελι δεν είναι ούτε νοθευμένο ,ούτε χαλασμένο . Τυχών κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του αγνού μελιού . Ρευστοποιήστε το τοποθετώντας το βάζο ανοιχτό σε ζεστό νερό 45-50 c αναδεύοντας κατά διαστήματα θα επανέλθει στην αρχική κατάσταση .Η TIMH TOY 1 ENOΣ ΚΙΛΟΥ 8 ΕΥRO. Για τις παραγγελίες σας επικοινωνήστε στο COSMOTE 6945470737,VODAPHONE 6949947313,WIND 6987096299 mail:tatsinas@bestgreekhoney.com ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ - ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ!

3 σχόλια:

  1. Σπάνιο δώρο της φύσης. Ελιξήριο νεότητας και μακροζωίας. Το μέλι είναι μία από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αφού περιλαμβάνει περισσότερες από 70 διαφορετικές ουσίες, απαραίτητες για όλα τα στάδια της ζωής. Χάρις στη μοναδική σύνθεσή του δίνει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζει το μεταβολισμό και θωρακίζει τη σωματική και ψυχική υγεία. Συνιστάται σε όλες τις δίαιτες και σε άτομα όλων των ηλικιών.
    Συστατικά μελιού

    Το μέλι αποτελείται από:

    *νερό, που περιέχεται στο νέκταρ, που μαζεύουν οι μέλισσες (16%)

    *φυσικά ζάχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη (80,79%)

    *οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο(1%)

    *άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες (2,21%)

    Θρεπτική αξία

    Για να παράγουν οι μέλισσες ένα κιλό μέλι πηγαίνουν σε 17.000.000 λουλούδια και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την κυψέλη τους.

    Για να καταλάβει κανείς πόσες πολυάριθμες και πλούσιες βιταμίνες και άλλα άγνωστα ωφέλιμα στοιχεία περιέχονται σε 1 κιλό μέλι, αρκεί να σκεφτεί ότι η ενέργεια που προσφέρει 1 κιλό μέλι ισοδυναμεί με:

    * 60 φρέσκα αυγά

    *3 κιλά κρέας

    *2 1/2 κιλά γάλα

    *3 κιλά ψάρια

    *5 κιλά χυμό πορτοκαλιών

    Τα είδη του μελιού

    Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο παίρνει την ονομασία του φυτού, από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με πιο γνωστά είδη το μέλι πεύκου και ελάτου.

    Μέλι από πεύκο

    Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από το πευκόμελο. Βρίσκεται κυρίως σε πευκόφυτες περιοχές. Τρώγεται και αυτούσιο αλλά θα μπορούσε να δίνεται σε βιοτεχνίες γλυκισμάτων για να το χρησιμοποιούν αντί για ζάχαρη. Έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, είναι θαυμάσιο φάρμακο για παθήσεις του λαιμού.

    Μέλι από έλατο

    Σε ορεινές περιοχές βρίσκουμε το θαυματουργό μέλι από έλατο. Είναι το πιο γνωστό μέλι από μελιτώματα μετά το πευκόμελο. Θεωρείται ιδανικό για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

    Μέλι από θυμάρι

    Το θυμαρίσιο μέλι, όπως και το μέλι από ρίγανη και φασκόμηλο, παράγεται στα νησιά. Έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση και αποτελεί άριστο τονωτικό. Έχει ακόμη αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

    Μέλι πορτοκαλιάς

    Αποκαλείται και μέλι της ομορφιάς για τις άριστες καλλυντικές του ιδιότητες. Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς περιέχει πολλές βιταμίνες και επιδρά αγχολυτικά και καταπραϋντικά. Συνήθως το βρίσκουμε στη Άρτα, στην Πάργα, στον Πόρο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές με πορτοκαλεώνες.

    Μέλι καστανιάς

    Ιδιαίτερο και πολύ δυναμωτικό μέλι. Θεωρείται ευεργετικό για τον οργανισμό. Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και δυσλειτουργιών του προστάτη.

    Μέλι από ρείκι

    Εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους. Λίγο από το μέλι αυτό είναι αρκετό για να ξανανιώσουν κυριολεκτικά. Το ρεικόμελο έχει ακόμη μια μοναδική ιδιότητα, να ρίχνει τη χοληστερίνη.

    Μέλι φλαμουριάς (από τίλιο)

    Το βρίσκουμε στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Πέλλα. Έχει φυσικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Μία κουταλιά πριν πέσει κανείς στο κρεβάτι είναι ό, τι χρειάζεται για να μην υπάρχει πια κανένας λόγος να καταφύγει σε υπνωτικά ή ηρεμιστικά χάπια.

    Μέλι από το φυτό ραμνίνια

    Βρίσκεται και αυτό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι θαυμάσιο καθαρτικό, που τονώνει τον οργανισμό αντί να τον εξασθενεί, όπως τα χημικά καθαρτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διατροφική αξία μελιού
    Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό (1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64Κcal). Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
    Το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική άξια. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.











    Ευεργετικές ιδιότητες


    Καρδιά- Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

    Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

    Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος, θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά λόγω της υψηλής ποσότητας χολίνης που περιέχει, καταπολεμώντας έτσι την δυσκοιλιότητα.

    Ήπαρ (συκώτι): η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

    Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού, το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

    Βοηθάει επίσης σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

    Τελευταία γίνονται μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό. Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας ή καπνίζουμε πολύ ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.

    Είναι πολύτιμη τροφή για όλες της ηλικίες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από παιδιά μικρότερα του ενός έτους εξαιτίας ενός μικροοργανισμού που περιέχει. Οι ενήλικες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, για τα μωρά που δεν έχουν ανεπτυγμένο πλήρως το γαστρεντερικό τους σύστημα χρειάζεται προσοχή.
    Γράφει η Βάσια Μανίκα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή